Gebouw

Eekenhof binnen 3  Gebouw

Eekenhof is gebouwd in opdracht van woningstichting Domijn, ontworpen door architectenbureau Claus en Kaan, Amsterdam.

In de wederopbouwplannen van de wijk Roombeek werd naast een cultuurcluster (Twentse Welle en Rozendaal 21) en een voorzieningencluster (Prismare) een zorgcluster opgenomen. De Eekenhof combineert zorg (apotheek, fysiotherapie) met wonen.

Rondom de oude eik ( “eek” in het Twents) die de ramp van 13 mei 2000 heeft overleefd, is een hof aangelegd. Men heeft de eik in haar natuurlijke grond laten staan en er een parkeerkelder omheen gebouwd. Daarbovenop is een complex met drie bouwdelen gerealiseerd.

Één bouwdeel bestaat uit ééngezinswoningen en een ander uit woningen voor zorgbehoevenden.

Het meest in het oog springend is het hoofdgebouw.
In de “plint” zijn de zorgvoorzieningen ondergebracht. Daarboven zijn in zg. terrasbouw 52 appartementen gerealiseerd, deels huur, deels koop. Zij zijn allen verschillend qua afmeting en indeling.
Op de 1e verdieping bevinden zich 10 appartementen. Omdat het gebouw naar boven toe smaller wordt zijn er op de 8e en 9e verdieping nog maar twee per woonlaag.

Wat het gebouw bovendien bijzonder maakt is de binnenkant. De eerste verdieping heeft een ruim “atrium” en de “galerijen” vormen naar boven toe kleiner wordende ovalen tot aan de dakkoepel die daglicht binnen laat.

Begin 2008 kwamen de eerste bewoners. De interesse van buiten voor dit gebouw was dermate groot dat de bewoners voortaan geen bezichtigingen meer wensten. Buitenstaanders kunnen de binnenkant zien op de hier geplaatste foto’s.